DROSHA ASKS THE CULTURE 🙌

DROSHA ASKS THE CULTURE 🙌

Omdat wij van het weerwoord geven zijn, en meer mensen de spreekbuis willen geven, dan onze eigen discipline rijk is. Kun je van ons komend jaar een aantal bijzondere collabs verwachten. 

De eerste die de aftrap maakt: Andrey "Drosha" Grekhov. 

Als jij een van de gelukkige bent, die wel eens een workshop, masterclass, lessenreeks of coachingsessie met de man heeft genoten, dan weet je precies waarom wij hem al jaren lastig vallen om zijn schijfels en wijsheden in artikelen om te zetten. 

Kijk, behalve fenomenaal experimenteel danser, een decennium cultuur maker zijn bij Dynamo en zijn werk als regisseur door het hele land heen. Heeft Andrey vanaf seconde één in al zijn theaterstukken en in zijn werk voor de jeugd van Eindhoven, altijd aandacht gevraagd voor en kansen geschonken aan de SpokenWord scéne. 

Zijn voorliefde voor het combineren van deze vormen stamt uit zijn eigen kunst-opvoeding. Drosha ging al jong in de leer bij Bart Deuss van Don't Hit Momma. In de show, "AXE", werd Drosha door hem uitgedaagd om een stuk tekst voor te dragen. Die ervaring was zo fundamenteel, dat het hem altijd is bijgebleven. Vanaf daar, gebruikt hij SpokenWord idealiter in elk van zijn shows. 

Zo kon je SpokenWord vinden in de volgende voorstellingen waar hij aandeel in nam als reggieseur / choreograaf; "Big Town", "Mobile Lab", "Asian Celebration", "Traces", "And Or There For", "Time". Te veel om op te noemen. 

Zijn fascinatie met het gebruiken van de basis aspecten van SpokenWord kent nog een tweede leermeester. De grote Johnny Loyd. Hij leerde Andrey in zijn beginjaren hoe je een zelfgeschreven tekst van de dansers, zo kunt ombouwen tot een tekst die perfect gemaakt is om puur te performen. Geschreven om gesproken te worden. 

Ook buiten de grenzen van ons land speelde stukken uit de koker van Grekhov die als ambassadeur van het gesproken woord optraden. Zo speelde er twee in het Russische Rostov aan Don

Dichter bij huis was Andrey bezig met de talenten van UrbanLab040. Daar vormde een groepje enthousiastelingen hun eigen initiatief op: "Onuitgesproken" in samenwerking met Emoves & Dynamo. Hij was altijd bereid om in de bres te springen. Fixte een van de headliners voor de eerste kick-off editie. Hielp mee met nadenken over de artistieke waardes. Verzorgde gastlessen voor PoetryCircle040 & WoordenKots040, maakte met de deelnemers shows én gaf de talenten de kans om ook in shows van andere makers of theaters te spelen. 

Ook in het jeugdwerk waren Andrey en zijn collega's erg begaan met SpokenWord inzetten als cross-over middel in de kunsten. Zo hebben zij jaren samen met Parktheater het project RAAK! gedraaid waar leerlingen van SCHOOL 23 en vluchtelingenwerk samen werken aan hun eigen community theatershow op basis van de HipHop elementen. 

In Eindhoven is Drosha een gevierd Spoken ambassadeur vanaf het eerste moment. Omdat er niemand vanaf de zijlijn al die jaren zo begaan en invested is, leek het ons dan ook vanzelfsprekend, dat ons teruggeven aan de leermeesters, ons ruimte geven aan de andere disciplines en makers, zou starten met een samenwerking met Drosha zelf. 

Daaruit is de artikelenreeks "DROSHA ASKS THE CULTURE" ontstaan. Deze serie artikelen is een vorm van protest, bevraging en onderzoek. Het is een pleidooi voor The Culture. Een weerwoord op wat is en een smeekbede voor wat zou kunnen zijn. Straight from the heart. 

 

Over de auteur:

Andrey "Drosha" Grekhov (1980) is een parel van deze tijd. Een goed verstopte wereldse denker. Een afgeschermde lobbyist voor The Culture. Een man van woord en daad in het onzichtbare. 

Drosha kwam voor het eerst in aanraking met HipHop toen hij nog onder het communistische regime leefde. Eenmaal in Nederland aangekomen bood Breaken hem een troost en verbinding die niet te vinden was in taal. Het liet hem vriendschappen bouwen zonder ook maar een woord Nederlands te spreken. Het gaf hem hoop op een betere toekomst. Een doel in het leven. 

Door de jaren heen is Drosha van puber die in jeugd- en winkelcentra trainde uitgegroeid tot wereld kampioen experimentele dans bij Juste Debout. Hij heeft als eerste hiphop maker de Prins Bernhard Cultuurprijs gewonnen. Is artiestieke leider van Sample Culture en Emoves. En zijn theaterstukken speelde over de hele wereld, onder andere bij Jonzi D's Breakin' Convention. 

Drosha is veel, maar één constante in al zijn activiteiten: hij is een voorvechter van The Culture, een patronaat, een onvermoeielijke aanstichter van door-ontwikkeling en preservatie van The Culture. 

 

Wil jij net als wij, de leermeesters die de weg voor ons vrijheplaveit hebben steunen? Dat kan! Pre-order dan het in '24 verschijnende gebundelde werk dat wij samen met Drosha uitgeven via deze link. #givingback 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen